Laiklik akidesi

Collapse
X

• Saat
  • Show
Clear All
new posts
  • galipyetkin
    Uzman Üye
    • Sep 2011
    • 1389

Sayın bartsimpson.

Bu yazacaklarımı kapitalist bir kafa yapısıyla değil de kollektivist bir anlayışla değerlendirmeniz gerekecek. Çünkü Kapitalist ile kollektivist yaşantıya sahip olanların anlayış tarzları, yaşam ve değer ve değerlendirme kıstasları ayrı ayrıdır. Kur'an bize kapitalist bir anlayış impoze etmez. Bu nedenle de:

1- Uluhiyatta kıst. -Allah'a karşı adil davranış-
    2- İnsanlar arası münasebetlerde kıst. -İnsanlar arası adalet-
    3- Hayvanlar ve tabiata karşı kıst.

yönünde hareket impoze eder.

Biliyoruz ki iman insan ile Allah ilişkileridir.

Din ise borç ilişkisi olup insanlar ihtiyaç fazlasını Allah'a ve diğer insanlara aktarma yükümlülüğünde olup, Allah ihtiyaçtan münezzeh olduğundan, bu hakkında diğer insanlar lehine feragat etmiştir. İnsanlar tabiat ve hayvanlardan faydalanırken de ham faydalandıklarına ve onlardan elde ettiklerinden dolayı borçlarını öderken diğer insanlara karşı adil olmak mecburiyetindedir

İşte sorduğunuz sorudaki din bu borç ilişkisini, yevm-iş-faaliyet-çalışma bu borç ilişkisinin yerine getirilip getirilmediğini, malik de malum olup o ilişkiyi araştırıp, soruşturup gereğini - cennet veya cehennem- yerine getirme yetkinin sahibi Allah'ı tanımlar.

Evet sorduğunuz din o din.

Saygılarımla.
    Galip Yetkin.

Comment

• bartsimpson
      Super Moderator
      • Mar 2012
      • 692

galipyetkin Nickli Üyeden Alıntı
      Sayın bartsimpson.

Bu yazacaklarımı kapitalist bir kafa yapısıyla değil de kollektivist bir anlayışla değerlendirmeniz gerekecek. Çünkü Kapitalist ile kollektivist yaşantıya sahip olanların anlayış tarzları, yaşam ve değer ve değerlendirme kıstasları ayrı ayrıdır. Kur'an bize kapitalist bir anlayış impoze etmez. Bu nedenle de:

1- Uluhiyatta kıst. -Allah'a karşı adil davranış-
      2- İnsanlar arası münasebetlerde kıst. -İnsanlar arası adalet-
      3- Hayvanlar ve tabiata karşı kıst.

yönünde hareket impoze eder.

Biliyoruz ki iman insan ile Allah ilişkileridir.

Din ise borç ilişkisi olup insanlar ihtiyaç fazlasını Allah'a ve diğer insanlara aktarma yükümlülüğünde olup, Allah ihtiyaçtan münezzeh olduğundan, bu hakkında diğer insanlar lehine feragat etmiştir. İnsanlar tabiat ve hayvanlardan faydalanırken de ham faydalandıklarına ve onlardan elde ettiklerinden dolayı borçlarını öderken diğer insanlara karşı adil olmak mecburiyetindedir

İşte sorduğunuz sorudaki din bu borç ilişkisini, yevm-iş-faaliyet-çalışma bu borç ilişkisinin yerine getirilip getirilmediğini, malik de malum olup o ilişkiyi araştırıp, soruşturup gereğini - cennet veya cehennem- yerine getirme yetkinin sahibi Allah'ı tanımlar.

Evet sorduğunuz din o din.

Saygılarımla.
      Galip Yetkin.
      Üstad gerçekten güzel anlatmışsınız

Şimdiye kadar din günü diye kıyamet gününü empoze edenlerin vay haline ki borçlarından haberi yok yada o gün karşılarına çıkacak faturadan...
      "Hayat bugündür. Emin olduğun tek hayat. Onu en iyi şekilde yaşa."

Comment

• seckin
        Katılımcı Üye
        • Nov 2012
        • 74

Hem devlet işlerine din diyeceksiniz, hemde din ile devlet işlerini ayıracaksınız.

Bir tezat yok mu?

Comment

• kuman
          Uzman Üye
          • Mar 2013
          • 583

Atatürk

Bu münafık kokan yazılar gayet çirkin müslüman olduğunu söyleyen arkadaş.

Atatürk cennete girme ihtimali olması bile sizin canınızı sıkıyor değil mi? ya atatürk cennete girerse o zaman ne olur ?
          ne olur biliyormusun sen giremezsin işte bu yüzden onun cennete girme ihtimali bile sizi çıldırtıyor.
          Yav adam koca bir ülkeyi kurtarmış müslüman yöneticler ise o zamanlar ingiliz mi fransız mı amerikan mı bizidaha iyi korur diye konuşuyorlarmış.
          Adam çıkmış ve sizin cumaa namazı kılmanız için uğraşmış.
          Çocukların ne idi belirsiz olmaması için hayatında ki 35 senesini savaşa vermiş.
          Trablusgarba gitmiş bir avuç subay orda savaşmış sonra Çanakkalede savaşmış Irakta savaşmış sonrada anadolu için savaşmış.
          Biraz insaf biraz vicdan biraz sağduyu. Ama sizde bunlar olmaz çünkü
          Atatürk cennete girme ihtimali varsa izin oraya girme ihtimaliniz yok olur dimi?

Comment

• merdem
            Uzman Üye
            • Nov 2012
            • 1364

kuman Nickli Üyeden Alıntı
            Bu münafık kokan yazılar gayet çirkin müslüman olduğunu söyleyen arkadaş.

Atatürk cennete girme ihtimali olması bile sizin canınızı sıkıyor değil mi? ya atatürk cennete girerse o zaman ne olur ?
            ne olur biliyormusun sen giremezsin işte bu yüzden onun cennete girme ihtimali bile sizi çıldırtıyor.
            Yav adam koca bir ülkeyi kurtarmış müslüman yöneticler ise o zamanlar ingiliz mi fransız mı amerikan mı bizidaha iyi korur diye konuşuyorlarmış.
            Adam çıkmış ve sizin cumaa namazı kılmanız için uğraşmış.
            Çocukların ne idi belirsiz olmaması için hayatında ki 35 senesini savaşa vermiş.
            Trablusgarba gitmiş bir avuç subay orda savaşmış sonra Çanakkalede savaşmış Irakta savaşmış sonrada anadolu için savaşmış.
            Biraz insaf biraz vicdan biraz sağduyu. Ama sizde bunlar olmaz çünkü
            Atatürk cennete girme ihtimali varsa izin oraya girme ihtimaliniz yok olur dimi?
            Müslümanim diyen bir kardesimiz Kur'an dan Ayetlerle sunuyor paylasimlarini, nasil olur da münafik kokan satirlar dersiniz? Allah katinda bu ifadeniz ile kendinizi düsürdügünüz durumu bir düsünün önce.

Kimin cennetlik yada cehennemlik olacagi Allah'in hükmüne aittir. Hic bir kimse birinin avukatligini yaparak cennetlik yada cehennemliktir savunmasiyla tezler yürütemez.

Comment

• kuman
              Uzman Üye
              • Mar 2013
              • 583

size göre ayet ve sure numarası verince mi Kurandan oluyor ? numara vermeden Kuranın genel mantığından gidince Kurandan olmuyor mu ?
              Size göre benim yolum yanlış olabilir ancak ben konuşmalarımda Allah şu şekilde söylemiş diyebilirim ama bu sözüm bile ayetlerin bütünü ile ilişkilidir.
              Tek tek ayetle konuşmak insanı yanıltabilir doğruya giden yolda ( bu lafımıda kötü niyetli kullanmayın sonra çaıklamak için yeniden yazmam gerekir gereksiz bir tartışma olur)

Kendisini müslüman olarak tanıtan kişi sizin gözünüzde %100 müslümanmıdır? size göre değil daha önce başka bir konuda söylemiştiniz.

Bahsettiği ayetlerin laiklik yada laikliği getiren Atatürkle ne alaksı var ?
              ben çözemiyorum neden mi Çünkü ben önyargılı yaklaşmıyorum yaklaşmadığımdan dolayıda bahsedilen ayetlerle devletin laikliği benimsemiş olması arasında bağlantı göremiyorum.

1924 anayasasında hangi madde yada kanunlardaki hangi madde Kurana aykırı ?
              Şimdi ki anayasa yada kanuna bakın hangisi Kuranın mantığına aykırı?

Şöyle göz gezdirdim yazıda şu çarptı gözüme
              Baş örtüsü yasaka mış? Ne zaman yasaklanmış? TC devletinde laiklik ilkesi gereğince
              Siyasi nedenlerle Türban denilen kapanma Yönetmelikle yasaklanmıştır. Ama başörtüsü asla yasaklanmamıştır.

GERÇEĞİ saptırma değilmi bu ? Kişileri kendi düşüncenize inandırmak gerçeği gizleme denmez mi buna ? Birde bunu üstüne Kuran ayetlerini KENDİ yada Topluluk adına kullanma değil mi bu ?

Buna Münafıklık denmez mi
              Nesi yanlış oluyor ben hala anlamadım

Neyse.

''Kimin cennetlik yada cehennemlik olacagi Allah'in hükmüne aittir. Hic bir kimse birinin avukatligini yaparak cennetlik yada cehennemliktir savunmasiyla tezler yürütemez.''

Evet ilk olarak Bende cennetin ve cehennemin Allahın egemenliğinde olduğunu söylüyorum ve her kesin bu kabul etmesini söylüyorum ama çoğu müslüman insanlar bunu kabul edemiyorlar neden mi? Çünkü onların yaşam şekli diğerleri gibi değil.

Müslümanların büyük çoğunluğu diğerlerini cehennemlik ilan ediyorlar. ben ise Atatürk ü cennetlik bile ilan etmiyor Atatürk ün cennete gitme ihtimali olduğundan söz ediyorum ama Müslüman kardeşlerimiz buna bile tahammül gösteremiyorlar. İyi okuyun lütfen neresi avukatlık.

Doğru yol bir tane iki tane yok.

Comment

• Hasan Akçay
                Uzman Üye
                • Dec 2010
                • 826

Bu bölümden ayrildim
                çünkü
                her birimiz yalnizca kendimizi dinleyip kendimizi duyuyoruz;
                bunu gördüm.

Arkadas aklina takmis:

Islam Allah'in hükümleridir,
                laiklik insanlarin hükümleri.

O yüzden
                Islam ve laiklik
                birlikte olmaz.

Seçmek zorundasin.

Ya Allah'in hükümleri
                ya insanlarin hükümleri.

Iyi de... güzel kardesim,

Allah
                insanlarin
                dinden yasalar yapmasini
                yasakliyor (Şûrâ 21):

Onlarin ortak kostuklari var da dinden yasalar mi yapiveriyor Allah'dan izinsiz?
                Em lehüm şürekâü şeraû lehum min ed-dîni mâ lem ye'zeni bihî allah?

Dinden yasalar yapilmasina Allah izin vermiyor,
                laik yasalar yapilmasina da sen izin vermiyorsun.

Devlet
                yasasiz, yasa yapilmadan
                nasil yönetilecek?

Nolur laiklige hayir diyen bi kardesimiz
                bi de BUNU duysun, BUNU cevaplasin.

O zaman umutlanacagim; baska söyleyeceklerim var, onlari söyleyecegim.
                Last edited by Hasan Akçay; 17. April 2013, 09:27 AM.

Comment

Working...